چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

types2 leather1 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

آشنایی با انواع چرم

معرفی کامل انواع چرم

چرم در اصل همان پوست حیوانات مرده می باشد که تحت فرآیندهای گوناگونی قرار می گیرد تا به شکلی که می شناسیم تبدیل گردد و در ساخت پوشش مبلمان، کیف و کفش و پوشاک و بسیاری موارد دیگر استفاده می شود. چرم زیاد مقاوم و محکم بوده و علاوه بر این ها زیبا و زیبا هم هست. چرم انواع گوناگونی دارد که هر یک از آن ها برای کاربرد خاصی مناسب می باشد.

چرم چیست ؟

چرم به طور اساسی از پوست حیوانات تولید می شود و پس از گذراندن مراحل ای سلامت و زیباسازی می شود.

چرم را از پوست حیواناتی مشابه گاو، گوسفند، بز، اسب، خوک و انواع حیوانات دیگر به دست می آورند در صنعت امروزی چرم پوست گوساله، بز و گوسفند بیشترین استفاده را دارند.

نحوه ی تولید چرم

از ترکیب پوست جانوران با موادی مختلف مشابه زاج سفید، پوست درخت صنوبر، کاج، بلوط، فندق، کائوچو، سماق و مواد شیمیایی دیگر جنس انعطاف پذیری تولید می شود که نام آن چرم می باشد. (بیشتر بخوانید:راه های تشخیص چرم اصل)

types2 leather2 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

انواع چرم طبیعی

آشنایی با انواع چرم

در صنعت چرم سازی چرم به سه نوع چرم سبک، چرم نیمه سبک و چرم سنگین تقسیم می‌شود.

چرم سبک:

چرم سبک محصولی می باشد که از پوست حیواناتی مشابه گوسفند، بره، بز غاله و بز به دست می آید این چرم نسبت به انواع دیگر چرم ها کلفتی کمتری دارد و زیاد زیبا و نازک می باشد و به همین دلیل به آن چرم سبک می گویند آسودگی و سبکی ذاتی این چرم آن را برای استفاده در کلاه و لباس ها زیاد مناسب کرده می باشد همچنین نگهداری و مراقبت از این نوع چرم زیاد ضروری می باشد.

از چرم سبک در ساخت محصولاتی مشابه لبـاس چرم، کاپشن چرم و دستکش چرم استفاده شده و از نوع کیفیت پایینتر آن به عنوان آستری کفش و لباس استفاده می‌شود.

چرم نیمه سنگین :

این چرم از پوست حیواناتی مشابه کروکودیل و شترمرغ به دست می‌آید یکی از بهترین چرم های بازار محسوب می شود و نسبت به بقیه چرم ها ارزش بالاتری دارد کمیاب بودن، کیفیت و ارزش بالای این چرم نیمه سنگین سبب شده تا این نوع چرم در ساخت کلاه های لوکس و بیشتر در ساخت محصولاتی که جنبه تزیینی دارند و یا لوکس محسوب می شوند مورد استفاده قرار بگیرد.

چرم سنگین :

به چرمی گفته می شود که از پوست حیواناتی مشابه گاو، گاومیش، گوساله و شتر و … به دست می آید. چرم سنگین بهترین نوع چرم سمت استفاده های معمول می باشد و دارای بیشترین مقاومت و زیباترین رخ در میان چرم های دیگر می باشد. این نوع چرم به علت استواری و مقاومت بالا به مصرف در زیره و رویه کفش، ساخت کیف های دستی و جیبی مرغوب و یا تسمه های ماشین آلات صنعتی و … می رسد.

پیشنهادی:  آشنایی با سنگ لاجورد

این چرم در طول روزگار آشکار زیباتری می گیرد و استایل جذابی را برای شما به ارمغان می آورد.

types2 leather3 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم سنگین دارای مقاومت بیشتری می باشد

چرم مصنوعی :

به دلیل ارزش بالای چرم طبیعی چرم مصنوعی یکی از انتخاب های رایج برای تولید محصولات چرمی می باشد چرم مصنوعی نسبت به چرم طبیعی کیفیت بالایی ندارد اما آشکار مناسب و ارزش پایین آن سبب شده تا طرفداران بسیاری پیدا کند

چرم مصنوعی را از گیاهان می سازند نام دیگر این چرم، چرم گیاهی و چرم وگان می باشد کاربرد بسیاری در تولید روکش نیمکت، پالتو، کیف، کفش و دیگر محصولات چرمی کاربرد بسیاری دارد

علاوه بر دسته بندی کلی بالا، چرم طبیعی را بر اساس نوع دباغی هم می توان به دسته های زیر تقسیم کرد :

چرم گیاهی :

در دباغی این نوع چرم تا حد امکان از مواد و رنگ های شیمیایی استفاده نمی شود و به جای آن از رنگ های گیاهی و مواد و روغن های حیوانی استفاده می شود. این نوع چرم به علت اینکه دارای بیشترین تحمل با محیط زیست بوده و در تاثیر ارتباط با پوست انسان عوارضی ایجاد نمی کند از بهترین انواع دباغی چرم به شمار می رود.

types2 leather4 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم گیاهی

چرم جوشانده :

چرم جوشانده نمونه ای می باشد از چرمی که با قرار گرفتن در آب داغ، شناور شده و سفت می‌شود. این اتفاق در موم جوشانده و مواد شبیه هم رخ می‌دهد. در زمان گه گاه پس از عمل سفت کردنش، از آن در زره ها و هم‌چنین در اتصال کتاب ها هم استفاده می‌شده می باشد.

این نوع چرم، تنها نوع چرم می باشد که در حکاکی و قالب گیری چرم می تواند مناسب باشد. چرم مراکشی در قدیم از چرم مراکشی برای صحافی کتاب استفاده می شد. این نوع چرم با استوار ترین انواع چرم ها تساوی می‌کند. در عین حال، زیاد نرم و قابل انعطاف می باشد.

types2 leather5 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم جوشانده

اشبالت :

اشبالت که از لایه لایه کردن چرم های قطور بدست می آید دارای سطحی پرزدار می باشد. رنگ اشبالت می بایست یکدست و به اصطلاح مغز رنگ باشد (یعنی پایان سطح و اعماق آن رنگ شده باشد).

چون اشبالت پس از برش، سطح آن سمباده می خورد لذا می بایست قطعاً یکدست و صاف سمباده شده باشد. برخی از اشبالت ها دارای مغز سبک (پوک) می باشند که از نظر استواری (استحکام) زیاد بی‌قدرت هستند.

اشبالت به علت پرزدار بودن زود خاک می گیرد. از اشبالت بیشتر سمت تهیه کیف و کفش استفاده می شود.

types2 leather6 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم اشبالت

پیشنهادی:  شیک ترین سرویس های جواهر

چرم جیر :

از پوست بز و گوساله تهیه می شود که طی فرایند خاصی و بوسیله وسایل خاصی آشکار آن را پرداخت می کنند و سطح گوشتی را به صورت مخملی در می آورند. این نوع چرم بیشتر به عنوان آستر در داخل دیگر محصولات استفاده می شود.

فرق ظاهری چرم جیر با چرم اشبالت در پرزدار بودن لایه داخلی آن، رخ دار بودنش و لطافت بالای آن می باشد.

types2 leather7 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم جیر

چرم نوبوک :

چرمی می باشد که مشابه جیر و اشبالت دارای رخ مخملی می باشد اما این نوع چرم با لطافت زیاد پرداخت شده و دارای سطحی لطیف می باشد.

types2 leather8 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم نوبوک

چرم ورنی :

چرمی می باشد که از پوست گوساله تهیه می شود و رویه آن با لاک خاصی لعاب و پوشش داده می شود تا ظاهری براق پیدا کند. از این چرم در تهیه کیف و کفش استفاده می شود.

types2 leather9 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم ورنی

چرم از پوست مار و مارمولک :

این نوع پوست، زیاد نازک و در عین حال استوار می باشد. زمانی که پوست پیرایی می‌ شود، ترک نمی‌ خورد و آبرفتگی و کشیدگی پیدا نمی ‌کند و مقاومت و استواری زیادی دارد. پوست مارمولک ها، گرانتر از پوست مارها می باشد. از یک مارمولک می‌‌ توان حدود 30 سانتیمتر مربع پوست بدست آورد.

types2 leather10 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم پوست مار

چرم چاپی :

چرم چاپی چرمی که پس از مرحله فینیشینگ (اتمام مراحل دباغی) با ردشدن دادن آن زیر غلطک های خاصی که دارای نقوش (برجستگی و فرو رفتگی) مختلف می باشد بر روی سطح آن ایجاد طرح می کنند.

طرح هایی که معمولاً بر روی سطح این چرم ها ایجاد می شوند عبارتند از شرانگ، فلوتر، بوفالو، فلاور، لیزارت، ماری، کرگدنی، پیتون و…

البته برخی مواقع چاپ اینگونه نقوش بر روی چرم ورنی نیز صورت می گیرد که به آنها چرم ورنی چاپ دار می گویند.

types2 leather11 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم چاپی

چرم دانه دار کامل :

از لایه خارجی پوست استفاده می ‌شود ولی پردازش نمی‌ گردد ، نشانه ‌های طبیعی در این چرم مشهود می باشد، استوار‌ ترین و محکم ترین نوع چرم هستند.

types2 leather12 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم دانه دار

چرم هورس :

از انواع چرم های طبیعی بزی، گاوی و شتری می توان هورس تولید نمود. چرم بزی هورس یکی از انواع محبوب بوده که به خاطر نوع فینیش اش بهره‌مند از رخی زیاد زیبا و جذاب می باشد.

types2 leather13 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم هورس

پوست پرندگان :

پوست پرندگانی که برای استفاده از پر و بالشان پرورش می یابند، تنها در صورتی به چرم تبدیل می شوند که پرنده ، مرده یا کشته شود.

types2 leather14 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم پرندگان

چرم مراکشی :

این نوع چرم با استوار ‌ترین انواع چرم‌ ها تساوی می ‌کند. در عین حال، زیاد نرم و قابل انعطاف می باشد. در زمانهای گذشته چرم مراکشی را با دوختن پوست‌ ها، دباغی می ‌کردند در آن روش، پوست را به شکل مشک یا کشکول در می‌ آورند. سیس آن را با مقداری سماق پر می ‌کردند و در کاسه‌ های پرشده از همان محلول شناور می‌ ساختند.

پیشنهادی:  ترکیب رنگ های مناسب برای ست کردن

سپس بوسیله تیغه‌ های چوبی در حال چرخیدن، به روی پوست ضربه‌ هایی داخل می ‌شد و به ساخت چرم کمک می ‌کرد.از این نوع چرم بیشتر برای صحافی کتاب ها استفاده می ‌شد. امروزه این چرم‌ ها برای تهیه کالاهای چرمی زیبا مشابه کیف‌ های زنانه، کیف ‌های دستی و جیبی مردانه استفاده می‌ شود.

types2 leather15 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

آشنایی با چرم مراکشی

چرم روسی :

از چرم روسی برای ساخت چمدان استفاده می شود. همانطور که از نام این نوع چرم بر می آید، اولین بار در روسیه تهیه شده می باشد. عمل پوست پیرایی با استفاده از پوست درخت های بید و غان انجام می‌شد. این نوع چرم با بوی خوشایندی که داشت، شناخته می شد که به بوی خوش روغن درخت غان مربوط می باشد.

types2 leather16 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم روسی

چرم اسپانیایی :

چرم اسپانیایی این نوع چرم، در واقع نوعی چرم مراکشی می باشد. امروزه این نوع چرم ها را از پوست اسب با کیفیت مرغوب به روش پوست پیرایی گیاهی تولید می کنند. این نوع چرم ها را از روی داخلی پرداخت می کنند. چرم تولید شده زیاد استوار و همچنین مخالف آب می باشد. از این چرم، در ساخت کفش های مردانه مرغوب استفاده می شود.

types2 leather17 چرم چیست ؟ و آشنایی با انواع چرم

چرم اسپانیایی

درجه‌‌‌ بندی انواع چرم

چرم درجه 1: چرمی می باشد که: دارای ظاهری کاملاً سالم باشد.

هیچ گونه تاثیر بریدگی یا بیماری در سطح آن دیده نشود.

در سطح خارجی چرم بقایای جراحت، مرض یا نشان گندیدگی و فساد نباشد.

پشت چرم (نطع چرم) لش دار باشد (یعنی دارای کلفتی کافی باشد).

در صورت داشتن ضایعات، باید محدود به 1 تا 2 مورد باشد و دوری این ضایعات تا لبه چرم بیشتر از 3 سانتیمتر نباشد. در نهایت شکل اصلی خود را کاملاً حفظ کرده باشد.

چرم درجه 2: چرمی می باشد که آثار بریدگی، عیوب و ضایعات آن کمتر از یک پنجم کل چرم باشد.

ضایعات انباشته بوده و دوری این ضایعات از لبه چرم بیشتر از 3 سانتیمتر نباشد. ضایعات در امتداد ستون فقرات یعنی در وسط چرم نباشد.

چرم درجه 3: چرمی می باشد که آثار بریدگی، عیوب و ضایعات آن بیشتر از یک پنجم کل چرم نباشد. ضایعات در روی چرم پراکنده نباشند.

در روی سطح چرم یک یا دو نقطه فساد، بقایای خراش و جراحت دیده شود.

چرم درجه 4: چرمی می باشد که چنانچه ضایعات چرم درجه سه (بریدگی و جراحات) در امتداد ستون فقرات (یعنی در وسط چرم) باشد این چرم، چرم درجه 4 نامیده می‌ شود.

منبع: بیتوته

مطلب پیشنهادی

قوانینی که هنگام لباس پوشیدن باید رعایت کنید

  لباس بخش مهمی از تصویر ما هست 14 قواعد لباس، که همه باید یک …